Akhnaton

Taustaa
  • Mika Waltari
  • Markku Envall:
    Kirjailijan ura
  • Tuotanto
  • Tuotanto kirjoitusvuosien mukaan
  • Filmografia
  • Näytelmät
  • Muuta
  • Waltari taideteoksissa
  • Waltari valkokankaalla
  • Bio Rex
  • Kulttuurikeskukset
  • (Palaute)

    Akhnaton - auringosta syntynyt

    Aleksanterin teatterissa 13.-18.9.1999

    (Akhnaton) (Teje) (Eje) (Horemheb) (Smenk) (Nefritite)

    Akhnaton Tuottaja: Asko Kuja-Aro
    Ohjaus: Sina Kujansuu
    Koreografia: Robert Glumbek
    Musiikki: Samuli Mikkonen
    Lavastus ja puvut: Jyrki Seppä

    Rooleissa: Hannu Huuska, Seela Sella, Mirja Tervamaa, Kalle Juurela, Jarmo Mäkinen, Antti Virmavirta, Matti Dahlberg, Juha Vanhakartano, Erkki Honkavaara, Anita Kähkönen, Marja Pitkämäki, Taina Hirvonen, Minna Holm-Pohjola, Marja Pietiläinen, Jirimiko Oranen, Heikki Sivonen ja Kristian Möisnik

    Uskonpuhdistajan, auringon ilon, rakkauden ja rauhan julistajan tragedia.

    Mika Waltarin aatenäytelmä Akhnaton, auringosta syntynyt on peräti vähän esitetty teos, vaikka se ennakoi ja pohjustaa kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen romaanin Sinuhe egyptiläisen teemoja, henkilöitä ja juontenkin pääkohtauksia.

    EU:n isännyys ja "maanosamme ikuisen rauhan unelmat ja henkisten ilmiöiden harrastus voivat nostaa Akhnatonin uudelleen kiinnostavaksi teokseksi", toteaa FT Panu Rajala uutuuskirjassaan Noita palaa näyttämölle.

    Esitykset: 13.9. klo 19.00, 14.9. klo 19.00, 15.9. klo 19.00, 16.9. klo 19.00, 17.9. klo 19.00 ja 18.9. klo 14.00 ja 19.00
    Lipunmyynti (ma-pe 12-17 p. 169 3544 ja tuntia ennen näytöstä)
    Takaisin alkuun
    Henkilöiden kuvaus:

    Akhnaton
    Egyptin faarao 18. dynastian aikana. Akhnatonin hallituskauden alussa Egypti oli vauras ja mahtava valtio, jolla oli rikas ja tuottelias kulttuuri. Alun perin Amenhotep IV:n nimellä hallinnut faarao otti uudeksi nimekseen Akhnaton, joka tarkoittaa "Atonille mieluisa". Fyysisesti heikko faarao keskitti mielenkiintonsa älylliseen toimintaan, luonnon ja auringon "elävän jumalan" palvontaan. Ihmisiltä vaadittiin kiitollisuutta elämästä ja ravinnosta Atonia kohtaan.
       Hallitusvuosinaan 1353-36 eKr. hän toteutti suuren uskonnollisen uudistuksen, joka tähtäsi Atonin, auringon kehrän monoteistiseen asemaan. Akhnaton ajautui konfliktiin papiston kanssa ja siirsi hovinsa pois Thebasta, joka oli Egyptin pääkaupunki ja maan tärkeimmän jumaluuden, Amoni palvonnan keskuspaikka. Atonille perustettu uusi kaupunki rakennettiin Thebasta n. 300 kilometriä pohjoiseen, missä nykyään sijaitsee Tell-el-Amama. Akhetatoniksi kutsuttu kaupunki oli ihmiskunnan historian ensimmäinen suunniteltu kaupunki.
    (Redford Dp: Akhenaten the Heretic King)
       "Mitä tahansa voidaan sanoa Akhnatonin hyväksi, hän säilyttää loppuun asti itsevaltiaan persoonallisuutensa. Ajatus, että yksilöllä oli mahdollisuus päättää omasta elämästään oli hänelle täysin vierasta. Hän puolusti kiihkeästi maailmankaikkeuden valtaa, ja vaati täydellistä alamaisuutta, ja totuutta. Akhnatonilta ei voinut odottaa mitään muuta julistusta. En voi kuvitella että ihminen voitaisiin tuomita elämään elämänsä mielettömämmin."
    Takaisin alkuun

    Teje
    18. dynastia tuotti mahtavan sarjan hallitsijoita, joista huomattavin oli Teje Amenthotep M:n puoliso ja Akhnatonin äiti. hän oli hyljännyt tavanomaisen kuningattarelle varatun aseman ja pysytteli kuninkaallisen hallitsijapuolisonsa rinnalla mieluummin kuin hänen takanaan. Historoitsija Arthur Weigall ei ole ainoa, joka ajattelee, että Teje hallitsi kaksoisvaltakuntaa. Hän hallitsi laiskan puolisonsa puolesta samalla kun hänellä oli voimakas lähes sairaalloinen vaikutus nuoreen heikkoon poikaansa. häntä kuvataan anoppina, joka yritti musertaa nuoren miniänsä Nefertiten persoonallisuuden.
    Takaisin alkuun

    Eje
    Nefertiten isä, josta tulee hallitsija Akhnatonin seuraajan, hänen poikansa Tutankhamonin kuoleman jälkeen. Määrätyt lähteet olettavat, että Eje olisi ollut Tejen veli. Me voimme olettaa, että hän oli hyvin lähellä kuninkaallista perhettä, sillä hän kuvaa itseään henkilöksi, joka nauttii hyvän jumalan luottamuksesta ja henkilöksi, joka on hallitsijan ensimmäinen seuralainen. Fyysisesti hänellä oli iso nenä, vilpillinen otsa ja verevät poskipäät, turpeat huulet sekä voimakas leuka.
    Takaisin alkuun

    Horemheb
    Sotapäällikkö, Akhnatonin ystävä ja luotettu, josta tulee hallitsija Ejen kuoltua ilman vallanperijää.
       Horemheb aloitti valtaan päästyään Akhnatonin nimen hävittämisen niin tehokkaasti, että se pysyi tuntemattomana n. kolmetuhatta vuotta.
    Takaisin alkuun

    Smenk
    Vallanperijä, Akhnatonin veli ja hänen vanhimman tyttärensä Meritatonin puoliso. Akhnatonin suosikki, josta tuli tilapäisesti faaraon seuraaja tämän kuoleman jälkeen. Hänen hallituskautensa kesti vain kolme vuotta. joidenkin tutkimusten mukaan Smenk oli Akhnatonin ja yhden jalkavaimon poika.
    Takaisin alkuun
    Akhnaton

    Nefritite
    Kuningatar, Akhnatonin vaimo ja heidän kuuden tyttärensä äiti. Joidenkin ristiriitaisten teorioitten mukaan Nefritite olisi ollut Smenk ja hallinnut faaraon rinnalla.
       Nefritite oli hovissa vaikutusvaltainen persoona. Kun nähdään Kleopatran ja Maria Stuartin legendaariset muotokuvat, voidaan kysyä mikä oli se viehätysvoima, joilla he viettelivät miehet, mutta kukaan ei voi kyseenalaistaa Nefrititen kauneutta. Hänen kasvojensa symmetrisyys on täydellinen mutta antaa samalla epäinhimillisen ja poissaolevan vaikutelman. Hän on kaunis, ankara ja luokseen pääsemätön. Paglia C sanoo, että "ainoa oikea tunne katsoessamme Nefrititen täydellistä muotokuvaa on pelko." Nefritite on taidehistorian tunnetuimpia malleja.
    Takaisin alkuun

    Waltari Waltarin näytelmät:
    1930 Jättiläiset ovat kuolleet
    1933 Yö yli Euroopan
    1937 Kuriton sukupolvi
    Mies rakasti vaimoaan
    Toimittaja rakastaa
    Akhnaton, auringosta syntynyt
    1938 Ihmeellinen Joosef
    1939 Hämeenlinnan kaunotar
    1941 Maa on ikuinen
    Tulevaisuuden tiellä
    1942 Hankala kosinta
    1943 Paracelcus Baselissa
    Yövieras
    1945 Gabriel, tule takaisin
    1946 Rakas lurjus
    1947 Omena putoaa
    Elämän rikkaus
    Noita palaa elämään
    Portti pimeään
    1948 Kutsumaton
    Myöhästynyt hääyö
    1949 Huhtikuu tulee
    1952 Leikkaus
    1959 Miljoonavaillinki
    Takaisin alkuun

    (Elokuvalista) (Mika Waltari - pääsivu)