NUORI WALTARI

Yleisradion luvalla: Kuriton sukupolvi

Taustaa
 • Mika Waltari
 • Markku Envall:
  Kirjailijan ura
 • Tuotanto
 • Tuotanto kirjoitusvuosien mukaan
 • Filmografia
 • Näytelmät
 • Muuta
 • Waltari taideteoksissa
 • Waltari valkokankaalla
 • Bio Rex
 • Kulttuurikeskukset
 • (Palaute)
  Waltari Kuriton sukupolvi

  Bio Rex su 26.9. klo 13
  Matti Kassila: Kuriton sukupolvi(1957) (16mm)
  Pääosissa: Tauno Palo, Matti Ranin

  "--Waltarin näytelmä "Kuriton sukupolvi" sai ensimmäisen elokuvaversionsa jo samana vuonna kuin ensi-iltansa: tuon vuoden 1937 aikana näytelmää ehdittiin esittää yli 50 kertaa Kansallisteatterissa. Ensimmäisen, Wilho Ilmarin ohjaaman elokuvan käsikirjoitti Waltari itse, Matti Kassilan 50-luvun versiossa asetelma on modernisoitu ja siirretty pärinäpoikien, surinasussujen ja lättähattujen Helsinkiin 50-luvun lopulle. Vuoropuhelun kirjoitti Ritva Arvelo yrittäen tavoittaa ajan helsinkiläisnuorison slangin. Lisäksi käsikirjoittaja Juha Nevalainen siirsi tapahtumat talviaikaan ja teki Waltarin pikajuoksijasta, Pellestä, mäkihyppääjän, jonka nähdään esiintyvän Salpausselän kisoissa autenttisissa tunnelmissa: Pekka Tiilikainen selostaa ja presidentti Kekkonen istuu katsomossa.
     Näytelmän aiheena on ns. sukupolvien kuilu: yhtä kulunut asetelma kuin jo sanonta antaa ymmärtää. "Modernia, kuumeista nuorisoa" Waltari oli kuvannut tunteellisesti ja ymmärryksellä jo esikoisromaanissaan "Suuri illusioni"; vajaassa kymmenessä vuodessa hänen asenteensa kuitenkin muuttui siinä määrin, että "kapinallinen" nuoriso alkoi näyttää karikatyyriltä ja alle 30-vuotiaalta kirjailijalta liikeni enemmän ymmärtämystä "kypsää" ja "viisasta" vanhuutta kohtaan. Kassilan 50-luvun versiossa nuorison kapinallisuus rajoittuu slangin käyttöön, käytöksen tiettyyn estottomuuteen ja taatusti synnittömiin kotihippoihin.--"

  "--Kurittomassa sukupolvessa Kassilan ohjauksen linja ailahtelee karrikoinnista salonkikomediaan, satiirista romantiikkaan. Vaikka kokonaisuudesta puuttuu kiinteyttä ja määrätietoisuutta, monet kohtaukset ovat itsessään hienoja ja hauskoja. rock-jakso muistuttaa hahmotuksessaan ja valon kontrasteissaan kuuluisaa jazz-elokuvaa Jammin' the Blues.--"
  (Suomen elokuva-arkisto, eri lähteiden mukan)

  "--Kuriton sukupolvi on varman päälle ohjattu teatterinomainen elokuva. Sukupolvien törmäystä tarkastellaan lähes koomisin vedoin. Nuorison kapinallisuudesta esitetään säyseitä huomioita. Asetelmat näyttävät tänään vanhentuneilta.
     Näyttelijäntyö on parasta Kurittomassa sukupolvessa. Tauno Palo selviytyy roolistaan hallitulla rutiinilla. Kaija Siikalasta löytyy tarvittavaa nuorta raikkautta ja viattomuutta. Muita nuoria tulkitsevat Leo Jokela, Maija Karhi, Jussi Jurkka ja Matti Ranin."
  (Helsingin Sanomat, Mikael Fränti 23.3.1988)
  Tuottaja: Fennada-Filmi, Mauno Mäkelä
  Ohjaaja: Matti Kassila
  Käsikirjoitus: Juha Nevalainen, Ritva Arvelo, Matti Kassila - Mika Waltarin näytelmä (1937)
  Musiikki: Toivo Kärki


  (Elokuvalista) (Mika Waltari - pääsivu)