WALTARIN HELSINKI

Yleisradion luvalla: Kaasua, Komisario Palmu

Taustaa
 • Mika Waltari
 • Markku Envall:
  Kirjailijan ura
 • Tuotanto
 • Tuotanto kirjoitusvuosien mukaan
 • Filmografia
 • Näytelmät
 • Muuta
 • Waltari taideteoksissa
 • Waltari valkokankaalla
 • Bio Rex
 • Kulttuurikeskukset
 • (Palaute)
  Waltari Kaasua, komisario Palmu

  Bio Rex la 6.11. klo 15
  Kaasua, komisario Palmu (1961) (beta)
  Pääosissa: Joel Rinne, Leo Jokela, Matti Ranin

  "--Mika Waltarin ensimmäinen komisario Palmu -romaani ilmestyi vuonna 1939. Teos "Kuka murhasi rouva Skrofin?" voitti silloin pohjoismaisen salapoliisiromaanikilpailun. Seuraavana vuonna julkaistiin "Komisario Palmun erehdys", jonka filmausoikeudet Suomen Filmiteollisuus pian osti. Aiheeseen tarpeeksi kiinnostunutta ohjaajaa ei vain tahtonut löytyä. Pitkähkön suostuttelun jälkeen sai suomen Filmiteollisuuden johtohahmo maisteri Särkkä Matti Kassilan tarttumaan aiheeseen syksyllä 1939.
      Matti Kassila kirjoitti "Komisario Palmun erehdyksen" elokuvakäsikirjoituksen ja ensi-ilta koitti syksyllä 1960. Heti sen jälkeen osti Suomen Filmiteollisuuden kilpailijaksi kohonnut Fennada-Filmi vielä vapaana olleen palkintoromaanin filmausoikeudet. Kassila houkuteltiin ohjaamaan ja hän teki käsikirjoituksen yhdessä Kaarlo Nuorvalan kanssa. Romaanin alkuperäinen nimi muutettiin ja jo seuraavana syksynä pääsi levitykseen "Kaasua, komisario Palmu". Vielä kolmaskin elokuva filmattiin samaan soittoon. Mika Waltarin vanhat teokset olivat tosin jo loppuneet, mutta ohjaajan ja tuottajan aloitteesta kirjailija punoi vartavasten uuden romaanikäsikirjoituksen. Romaani ja elokuva nimeltä "Tähdet kertovat, komisario Palmu" tulivat markkinoille vuonna 1962. Jopa neljäskin Palmu-elokuva oli lähellä toteutumistaan vuonna 1963. Käsikirjoitus "Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu" valmistui, mutta työn toteutuminen kariutui näyttelijälakkoon. Tätä käsikirjoitusta ei koskaan nähty elokuvana. Waltarin henkilöhahmojen pariin palattiin kaikesta huolimatta vielä kertaalleen, mutta vasta vuonna 1969 ja tällöin aivan uuden tarinan puitteissa. Elokuvan "Vodkaa, komisario Palmu" käsikirjoitus oli Matti Kassilan ja Georg Korkmanin. Waltarilla ei ollut enää mitään tekemistä viimeisten elokuvahankkeiden kanssa.
  (Elokuva-arkisto: Vesa Ville Mattilan laudaturseminaariesitelmä, 1983)

  "--Matti Kasssilan ohjaus on tiivistä, intoutunutta työtä. Ja nokkelaa. Mm. taannehtivat kertomat nähdään hauskasti kuin usvan läpi, usein mykkinä ja liikkumattomina. Ne tuovat oman ryytinsä tähän kivaan dekkariin. Kuvakulmissa on raikkaan vauhdikasta, pirteätä näkemystä ja taitavan Esko Nevalaisen kamera on parhaimmillaan. Ensio Suomisen lavastukset ovat asialliset ja paikoitellen aika kekseliäästi sommitellut. Ja leikkauksia suorittaessaanOssi Skrunkin sakset ovat rapsineet juuri sopivasti liiat kohdat pois. Lyhyesti: elokuva on hyvin tehty ja kiintoisa, olisikohan se paras vuoden kotimaisessa tuotannossa? Sen taso on tuntuvasti korkeampi kuin edellisen Palmu-dekkarin, se on kypsempi ja huolitellumpi monin tavoin.--"
  (Elokuva-Aitta 19/61, Valma Kivitie)

  "--Kassila on lisäksi onnistunut kehittämään ja säilyttämään jännityksen filmissä sangen hyvin. Ellei tunne romaania, ei hevin keksi murhaajaa ennen aikojaan. JA vaikka tietäisi hänet kirjan perusteella, kiinnostuu filmin mukana piiloleikkiin uudelleen aivan innostuenkin. Osmo Lindemanin musiikki auttaa vielä melkoisesti; se sisältää sekä koomillista ainesta, että kauhuvirikkeitä, näiden sekoituksia ja välillä myös huvittavia leikkivivahteita.--"
  (Helsingin Sanomat, Paula Talaskivi 16.9.1961)

  Tuottaja: Fennada-Filmi / Mauno Mäkelä
  Ohjaaja: Matti Kassila
  Käsikirjoitus: Matti Kassila, Kaarlo Nuorvala - Mika Waltarin romaani "Kuka murhasi rouva Skrofin?" (1939)
  Musiikki: Osmo Lindeman

  (Elokuvalista) (Mika Waltari - pääsivu)