ROMANTTINEN WALTARI
Taustaa
- Mika Waltari
- Markku Envall:
Kirjailijan ura
Tuotanto
- Tuotanto kirjoitusvuosien mukaan
- Filmografia
- Näytelmät
Muuta
- Waltari taideteoksissa
Waltari valkokankaalla
- Bio Rex
- Kulttuurikeskukset
(Palaute)
|
Kulkurin valssi
Bio Rex la 13.11. klo 19
Toivo Särkkä: Kulkurin valssi (1941)(16mm)
Pääosissa: Tauno Palo, Ansa Ikonen
- "Minun maassani on köyhimmässä rengissä enemmän miestä kuin koko Pietarin kaupungissa. Mieluummin elän kulkurina siellä kuin hännystelijänä keisarin hovissa.
Vahinko vain, että nyt vasta sen ymmärrän!"
(Käsikirjoitus, koht. 24)
- "Tuottaja Särkkä ja kirjailija Waltari osuivat samaan makuuvaunuun matkalla Kouvolasta Helsinkiin. Oli juna, hieman viiniä ja suosittu iskelmä "Kulkurin valssi". Kun juna pysähtyi Helsinkiin, oli päätös tehty: Mika Waltari kirjoittaa elokuvakäsikirjoituksen Alfred Tannerin valssin ympärille.--"
- "--Kulkurin valssin menestys perustuu tarkkaan lasketulle synteesille suomalaisten haavemaailmasta. Siinä rakastetaan yhtä rajusti kuin tapellaan ja uhitellaan herroille, unelmoidaan pukujen ja lavasteiden yltäkylläisyydessä sekä luonnon hehkeydessä.--"
(Suomen elokuva-arkisto, Erkki Mäkisen (1978) ja Markku Varjolan (1981) mukaan)
- "Suomen Filmiteollisuuden viimeisin valkokankaalle heijastettu uutuus, Mika Waltarin käsikirjoituksen mukaan Toivo Särkän ohjaamana filmattu "Kulkurin valssi" on mieltymyksellä vastaanotettu eikä suinkaan aiheetta. tuottaja on elokuvan valmistuksen suorittanut erikoisen huolellisesti ja tulos on pyrkimyksten mukainen. --"
(Kauppalehti 21.1.1941)
- "--Sankarina, kulkurina, jonka ympärillä "Kulkurin valssin" sävelet "tihentyvät" erkoisen tehoaviksi, on Suomen filmiteollisuudella Tauno Palossa ollut mies, joka lienee meikäläisistä elokuvanäyttelijöistä osaan ainoa oikea. Mielestäni on osan tulkinta Palon tähänastisesti paras - vaikuttaa siltä kuin tulisi jokainen liike, ilme, äänenpaino tällä kertaa häneltä itsestään, ja mikä tärkeintä, hänen hurmaamiskykynsä näyttää varsin vakuuttavalta. Ansa Ikonen nuorena kreivittärenä rakentaa osansa tyylikkäästi.--"
(Ilta-Sanomat 22.1.1941)
- "--Mutta kaikkein ansiokkainta tässä elokuvassa on kuitenkin onnistunut ja aito miljöökuvaus. Sillä sen avulla elokuvaan tosiaankin vasta on saatu se määrä oikeata elämäntunnetta mikä siinä nyt on.--"
(Ssd 22.1.1941)
Tuottaja: Suomen Filmiteollisuus, T. J. Särkkä
Ohjaaja: Toivo Särkkä
Käsikirjoitus: Mika Waltari - Alfred Tannerin laulu
Musiikki: George de Godzinsky
|